Chinese alligator


Chinese alligator 1.0

relatief kleine krokodilachtige met een tamelijk breed, plat lichaam met poten aan de zijkant, een geschubde huid, een lange staart en een lange bek met stompe snuit en veel tanden, die deels op het land en deels in het water woont in kleine delen van oostelijk China

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Chinese alligator…

is een alligator; is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 1,5 m en maximaal ongeveer 2 m lang
  • [Woongebied] komt voor in oostelijk China
  • [Onderscheid of tegenstelling] is kleiner dan een Amerikaanse alligator

    Wetenschappelijke naam: Alligator sinensis

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Chordata; Gewervelden
    Klasse Reptilia; Reptielen
    Orde Crocodilia; Krokodilachtigen
    Familie Alligatoridae; Alligators en kaaimannen
    Geslacht Alligator
    Soort Alligator sinensis

    Algemene voorbeelden


    Er zijn twee soorten alligators: de Chinese en de Amerikaanse. De Chinese alligator is met uitsterven bedreigd. Beiden leven van vis, watervogels en al wat ze te pakken kunnen krijgen. In dichter bevolkte gebieden durven ze zelfs boerderijdieren aanvallen.

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

    De Chinese alligator is de enige alligator buiten Amerika. Hij leeft in een zeer beperkt gebied van de Jangtze en haar zijtakken in het Oosten van China. Ze maken vaak gebruik van holen om zich in te verschuilen en te overwinteren.

    http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=660

    Ooit was het leefgebied van de Chinese alligator vele malen groter. De soort is teruggedrongen door de enorme bevolkingsgroei in China [...]. Waar de alligators nu nog leven, zijn ze veiliger. Elk jaar stroomt de rivier buiten zijn oevers. In het ontstane moeras zie je geen mens. Toch loopt de diersoort gevaar, want er zijn er nog minder dan 200! Daarom staan ze op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

    http://www.nvddierentuinen.nl/wp-content/uploads/2011/06/chinesealligator.pdf

    Zes zeldzame Chinese alligatoren, die in gevangenschap opgevoed worden, zullen in juni worden losgelaten, meldde het speciaal natuurgebied voor alligatoren in Anhui. De zes zullen worden vrijgelaten vanuit de Gaojingmiaostaatsboerderij van het kanton Langxi, waardoor het totaal aantal vrijgelaten alligatoren op 33 komt, aldus de directeur van het natuurgebied, dat opgericht werd in 1979 ter bescherming van het reptiel dat zo zeldzaam is als de panda.

    http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/van-panda%E2%80%99s-trekvogels-en-chinese-alligators/